Mana Lebih Baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu?

Active 19

Bila cakap tentang mana yang lebih baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu niΒ ianya subjektif.

Jadi, apa yang tulis ni ialah pandangan peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengamatan sekeliling.

Kes pertama, selepas tamat Degree (ijazah sarjana muda), terus sambung ke Master dan Phd.

Kes kedua, selepas tamat Degree terus sambung ke Master. Selepas tamat Master, bekerja dan kemudian sambung PhD.

Kes ketiga, selepas tamat Degree terus bekerja. Kemudian sambung Master dan PhD.

Dalam kes pertama, kebaikan yang jelas ialah masa untuk mendapat PhD adalah lebih cepat. Ada yang berumur 28 dah ada PhD. Jika anda terus direct dari dari Degree ke PhD, boleh lebih cepat dapat PhD.

Tetapi, kekurangan yang saya lihat ialah tiada pengalaman bekerja. Biasanya graduan PhD tersebut ingin bekerja sebagai pensyarah di Universiti sesudah tamat pengajian. Oleh kerana kurang pengalaman kerja, maka sukar untuk graduan mendapat kerja di industri.

Persaingan untuk menjadi pensyarah juga semakin kuat. Jika graduan tersebut tidak mempunyai kelebihan yang unik seperti banyak journal Q1 dan Q2 serta personaliti yang menarik, maka makin sukar untuk bersaing. Universiti juga ingin mereka yang mempunyai pengalaman industri.

Kita lihat hari ini ada graduan kes pertama ini mengeluh sukar mendapat pekerjaan yang diidamkan dan sesuai dengan ijazah seperti kisah PhD holder kerja Grab Food (ini masih pekerjaan yang mulia dan rezeki yang halal).

Untuk kes yang kedua, kebaikannya ialah anda masih bersemangat untuk sambung Master selepas tamat Degree. Anda mengenali pensyarah-pensyarah di universiti dan di sini peluang untuk buat networking.

Anda juga boleh meminta kerja menggunakan Degree dan Master dikemudian hari.

Tetapi, anda akan kurang dua tahun pengalaman kerja berbanding rakan-rakan yang terus kerja selepas tamat Degree.

Ramai juga yang berhenti Master separuh jalan kerana hilang fokus dan rasa nak bekerja. Ada yang berhenti kerana nak berkahwin.

Untuk kes kedua, perlu motivasi yang tinggi. Perlu amalkan ‘delay gratification’. Saya adalah dari kes yang kedua.

Untuk kes yang ketiga, kebaikannya ialah anda ada pengalaman kerja yang banyak. Anda ada kewangan yang kukuh. Anda boleh membina kerjaya dan keluarga dari awal.

Cuma anda perlukan motivasi yang sangat tinggi kerana biasanya untuk kes yang ketiga, Master dan PhD dilakukakan secara separuh masa.

Tanpa sebab yang jelas, anda akan berhenti Master dan PhD separuh jalan. Anda juga akan habis PhD lebih lambat berbanding kes pertama dan mungkin kes kedua.

Ketiga-tiga pilihan ini ada baik dan buruk masing-masing.

Tepuk dada tanya selera.

Muhamad Hariz Adnan

 

http://t.me/TipsDrHariz

Nak tips artikel Master & PhD baru terus ke email anda

Barulah tak terlepas dan senang nak baca 😊😊

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://subscribe.drhariz.com

63c67498ce3c806483aa4d2a2b785381

10 thoughts on “Mana Lebih Baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu?

  • Hai sy kes ke dua juga…dan saya sgt nak drop master sy skrg sem dua time pkp lagi. Saya rasa sgt stress. Lect tidak mengajar hanya suruh baca sendiri danbuat sendiri semua lagi dia berikan keje yg sukar dlm waktu yg singkat. Sgt tidak patut. Skrg sy keje biz sendiri part time. Sy tahu even sy bersungguh2 pun sy tak mampu utk buat research. Saya bukan level org bijaksnaba. Im dont with hardwork tpi hasil tiada yg ada hanyakan penambah kesan buruk pada mental health sy. Ade pandangan awk?

    1. Hai Mim, jangan putus asa. Teruskan mencari ilmu tentang postgraduate. Tidak semestinya hanya lecturer/supervisor yang boleh bagi kita ilmu. Nak tamatkan Master dan PhD ni tidak semestinya perlu pandai, tapi perlu sikap tidak putus asa. Semoga berjaya!!

  • Salam, hi saya graduan sarjana muda semester akhir di uitm shah alam. dan saya mempunyai dilema sama ada mahu kerja atau sambung master. Saya mahu sambung master kerana lebih minat belajar dari bekerja (buat masa ni) niat belajar saya membuak2 dan ingin tahu lebih dalam tentang sesuatu (even atas kertas/ result saya x sberapa). tapi saya tahu saya x mampu untuk fokus kerja dan belajar master dalam masa yang sama.
    .
    saya sudah berbincang dengan ibu bapa- antara cons yang mereka utarakan adalah graduan master tanpa pengalaman sangat susah nak dapat kerja .
    .
    jadi boleh saya dapat pendapat ketiga daripada reader dan tuan blog.
    terima kasih

    1. Salam Nabil, susah sebenarnya nak cakap sekarang yang mana lebih baik, sama ada sambung Master atau kerja. Kita tak tahu masa hadapan.

      Kadang-kadang kita rasa nak belajar lagi sebab kita dah rasa selesa sebagai student. Mungkin Nabil boleh cuba cari kerja dahulu, tengok apa yang akan terjadi nanti. Inshaallah peluang sambung Master tu takkan lari. Kalau dah ada rezeki nanti, tak ke mana.

      Sambil kerja pun sebenarnya boleh belajar banyak perkara. Banyak perkara yang kita tak dapat belajar semasa di Universiti. Bagi saya, paling baik adalah seimbang kedua-duanya. Kemudian kalau Nabil nak sambung study selepas cukup pengalaman, silakan.

    2. Waalaikumsalam. Saya bagi cadangan, start kerja. Zaman sekarang, ramai ada sijil. Tapi ramai menganggur. Pengalaman tu lebih penting dari semua. Bila kerja, kenal lebij ramai orang, banyak kenalan dari pelbagai peringkat, semua mengajar kita jadi lebih matang & bertanggungjawap. Boleh berbakti pada orang tua lagi kalau ada duit gaji sendiri. Belajar tu bila2 pun boleh sambung. Ambil pengalaman dulu.

  • assalam hai. saya sedang menyambung master sejurus slps tamat degree. (jurusan linguistik melayu).
    sy dlm dilema samada perlu menyambung phd terus atau bekerja. tetapi, untuk mnjadi pensyarah, rata2 uni mensyaratkan utk mempunyai phd.
    sy bimbang jika sy memilih untuk bekerja, tempoh menganggur sementara menunggu kelulusan, hampir sama dgn tmpoh buat phd. sy juga bimbang jika sy sambung phd, sy tiada pengalaman bekerja. boleh Dr berikan pandangan?

    1. Waalaikumsalam syada. Dalam bidang syada ni, rasanya mudah bekerja part time/freelancer. Boleh kerja translation, cikgu tuisyen dan sebagainya sambil teruskan PhD. Itu juga pengalaman kerja.

  • Assalamualaikum Dr, selepas habis degree i straight away continue my master in research mode (financial management) but I’m working part-time as an accountant.
    Memang rasa tertekan sebab kena buat research sorang-sorang as this is first semester and its quite challenging. Doakan saya dapat concentrate in my studies and complete my master soon.
    Thank you in advance

  • Assalamualaikum.
    Dr, saya bercadang nk sambung master in engineering melalui APEL. Saya graduan diploma kejuruteraan mekanikal politeknik dan ada pengalaman kerja dlm industri selama 12 tahun.

    Apa pendapat Dr mengenai plan saya ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *