Mana Lebih Baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu?

Active 19

Bila cakap tentang mana yang lebih baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu niΒ ianya subjektif.

Jadi, apa yang tulis ni ialah pandangan peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengamatan sekeliling.

Kes pertama, selepas tamat Degree (ijazah sarjana muda), terus sambung ke Master dan Phd.

Kes kedua, selepas tamat Degree terus sambung ke Master. Selepas tamat Master, bekerja dan kemudian sambung PhD.

Kes ketiga, selepas tamat Degree terus bekerja. Kemudian sambung Master dan PhD.

Dalam kes pertama, kebaikan yang jelas ialah masa untuk mendapat PhD adalah lebih cepat. Ada yang berumur 28 dah ada PhD. Jika anda terus direct dari dari Degree ke PhD, boleh lebih cepat dapat PhD.

Tetapi, kekurangan yang saya lihat ialah tiada pengalaman bekerja. Biasanya graduan PhD tersebut ingin bekerja sebagai pensyarah di Universiti sesudah tamat pengajian. Oleh kerana kurang pengalaman kerja, maka sukar untuk graduan mendapat kerja di industri.

Persaingan untuk menjadi pensyarah juga semakin kuat. Jika graduan tersebut tidak mempunyai kelebihan yang unik seperti banyak journal Q1 dan Q2 serta personaliti yang menarik, maka makin sukar untuk bersaing. Universiti juga ingin mereka yang mempunyai pengalaman industri.

Kita lihat hari ini ada graduan kes pertama ini mengeluh sukar mendapat pekerjaan yang diidamkan dan sesuai dengan ijazah seperti kisah PhD holder kerja Grab Food (ini masih pekerjaan yang mulia dan rezeki yang halal).

Untuk kes yang kedua, kebaikannya ialah anda masih bersemangat untuk sambung Master selepas tamat Degree. Anda mengenali pensyarah-pensyarah di universiti dan di sini peluang untuk buat networking.

Anda juga boleh meminta kerja menggunakan Degree dan Master dikemudian hari.

Tetapi, anda akan kurang dua tahun pengalaman kerja berbanding rakan-rakan yang terus kerja selepas tamat Degree.

Ramai juga yang berhenti Master separuh jalan kerana hilang fokus dan rasa nak bekerja. Ada yang berhenti kerana nak berkahwin.

Untuk kes kedua, perlu motivasi yang tinggi. Perlu amalkan ‘delay gratification’. Saya adalah dari kes yang kedua.

Untuk kes yang ketiga, kebaikannya ialah anda ada pengalaman kerja yang banyak. Anda ada kewangan yang kukuh. Anda boleh membina kerjaya dan keluarga dari awal.

Cuma anda perlukan motivasi yang sangat tinggi kerana biasanya untuk kes yang ketiga, Master dan PhD dilakukakan secara separuh masa.

Tanpa sebab yang jelas, anda akan berhenti Master dan PhD separuh jalan. Anda juga akan habis PhD lebih lambat berbanding kes pertama dan mungkin kes kedua.

Ketiga-tiga pilihan ini ada baik dan buruk masing-masing.

Tepuk dada tanya selera.

Muhamad Hariz Adnan

 

http://t.me/TipsDrHariz

Nak tips artikel Master & PhD baru terus ke email anda

Barulah tak terlepas dan senang nak baca 😊😊

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://subscribe.drhariz.com

63c67498ce3c806483aa4d2a2b785381

4 thoughts on “Mana Lebih Baik, Sambung Belajar Smpai PhD Terus atau Kerja Dahulu?

  • Hai sy kes ke dua juga…dan saya sgt nak drop master sy skrg sem dua time pkp lagi. Saya rasa sgt stress. Lect tidak mengajar hanya suruh baca sendiri danbuat sendiri semua lagi dia berikan keje yg sukar dlm waktu yg singkat. Sgt tidak patut. Skrg sy keje biz sendiri part time. Sy tahu even sy bersungguh2 pun sy tak mampu utk buat research. Saya bukan level org bijaksnaba. Im dont with hardwork tpi hasil tiada yg ada hanyakan penambah kesan buruk pada mental health sy. Ade pandangan awk?

    1. Hai Mim, jangan putus asa. Teruskan mencari ilmu tentang postgraduate. Tidak semestinya hanya lecturer/supervisor yang boleh bagi kita ilmu. Nak tamatkan Master dan PhD ni tidak semestinya perlu pandai, tapi perlu sikap tidak putus asa. Semoga berjaya!!

  • Salam, hi saya graduan sarjana muda semester akhir di uitm shah alam. dan saya mempunyai dilema sama ada mahu kerja atau sambung master. Saya mahu sambung master kerana lebih minat belajar dari bekerja (buat masa ni) niat belajar saya membuak2 dan ingin tahu lebih dalam tentang sesuatu (even atas kertas/ result saya x sberapa). tapi saya tahu saya x mampu untuk fokus kerja dan belajar master dalam masa yang sama.
    .
    saya sudah berbincang dengan ibu bapa- antara cons yang mereka utarakan adalah graduan master tanpa pengalaman sangat susah nak dapat kerja .
    .
    jadi boleh saya dapat pendapat ketiga daripada reader dan tuan blog.
    terima kasih

    1. Salam Nabil, susah sebenarnya nak cakap sekarang yang mana lebih baik, sama ada sambung Master atau kerja. Kita tak tahu masa hadapan.

      Kadang-kadang kita rasa nak belajar lagi sebab kita dah rasa selesa sebagai student. Mungkin Nabil boleh cuba cari kerja dahulu, tengok apa yang akan terjadi nanti. Inshaallah peluang sambung Master tu takkan lari. Kalau dah ada rezeki nanti, tak ke mana.

      Sambil kerja pun sebenarnya boleh belajar banyak perkara. Banyak perkara yang kita tak dapat belajar semasa di Universiti. Bagi saya, paling baik adalah seimbang kedua-duanya. Kemudian kalau Nabil nak sambung study selepas cukup pengalaman, silakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *