Perkara Anda Perlu Tahu Jika Ingin Sambung Master dan PhD

Perkara Anda Perlu Tahu Jika Ingin Sambung Master dan PhD Dr Muhamad Hariz Adnan

Saya akan kongsikan perkara yang perlu anda tahu jika ingin sambung Master dan PhD.

The Big Why

Sebelum anda mulakan perjalanan Master atau Ph.D., soalan yang perlu anda jawab ialah kenapa nak sambung belajar?

Bila ditanya kepada penerima award yang hebat tentang tips pencapaian mereka dalam Ph.D., mereka bangkitkan kepentingan the big why. Tujuan mereka buat Ph.D. adalah kerana curiosity yang tinggi tentang sesuatu bidang ilmu. Tujuan kita sambung Master atau Ph.D. akan menentukan motivasi kita sepanjang pengajian. Sama ada kita menghabiskan pengajian atau tidak bila tiba masa yang sukar. Adakah tujuan anda kerana minat yang mendalam untuk mempelajari dan mengkaji sesuatu bidang ilmu? Jika ya, anda berada di landasan yang betul.

Nasihat Luqman al-hakim kepada anaknya

“Anakku, kalau sejak kecil engkau rajin belajar dan menuntut ilmu. Dewasa kelak engkau akan memetik buahnya dan menikmatinya.”

Adakah sambung Master/PhD masih releven untuk pekerjaan dan gaji yang lebih baik?

Ini antara topik yang ramai orang selalu bincang dan berbeza pendapat.

Ada yang kata tak perlu sambung belajar. Baik kerja terus dan guna pengalaman untuk ‘climb the ladder’ atau membina kerjaya. Ada yang kata ambil Master atau PhD boleh naikkan gaji dan dapat kerja yang lebih lumayan. Bagi saya, ianya kedua-dua sekali.

Dalam sesetengah industri, untuk menjawat jawatan pengurus, kelayakan Master menjadi keutamaan. Contohnya di sektor perkilangan. Jika anda nak jadi seorang pendidik, maka Master dan PhD ialah pilihan yang baik. Jika anda ingin pekerjaan yang berkaitan dengan kajian (research), sambung Master juga bagi saya pilihan yang baik. Sebabnya Master/PhD ni bukan sekadar sijil dan kelayakan, tapi juga mendidik kita berfikir dengan cara yang baru.

Sesetengah pekerjaan yang teknikal seperti Data Scientist juga menerima pemegang Master dan PhD.

Tetapi, jika gaji menjadi sebab kenapa anda ingin menyambung Master dan PhD, saya rasa baik lupakan niat tu. Sebabnya Master dan PhD tidak menjamin gaji yang lebih tinggi berbanding pemegang Ijazah (degree) yang berpengalaman lama di dalam industri. Malah, Master dan PhD tidak menjamin peluang pekerjaan. Yang penting jika anda ikhlas untuk mencari ilmu dan berusaha mengamalkannya, saya percaya pasti ianya berbaloi dengan pengorbanan dan masa anda.

The Dalai Lama, when asked what surprised him most about humanity, he said:

“Man.
Because he sacrifices his health in order to make money. Then he sacrifices money to recuperate his health.

And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future;

he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived.”

Siapa Gagal Merancang, Dia Merancang Untuk Gagal

Sebelum mulakan pengajian Master/PhD, paling baik jika kita buat perancangan. Rancang dari mula sampai habis. Antara perkara yang perlu dirancang ialah:

1. Keperluan untuk graduasi. Contohnya berapa paper/journal yang perlu diterbitkan.

2. Kewangan. Kenalpasti apa sumber kewangan yang ada. Mampu tak untuk habiskan pengajian dengan pelan kewangan yang kita ada.

3. Aktiviti. Master mungkin masa 2 tahun dan PhD mungkin 4 tahun. Jadi rancang aktiviti sepanjang pengajian. Contohnya:

Penyediaan proposal
Proposal defense
Terbit paper/journal
Tulis geran
Cuti
Jalan-jalan
Tulis thesis (Bab1-5)
Pembetulan draf thesis
Pre-viva
Viva
Pembetulan thesis akhir

Mungkin apa yang kita rancang tidak jadi seperti yang kita harapkan. Tetapi sekurang-kurangnya, kita tahu apa yang perlu dilakukan untuk sampai ke penamat.

Perlu kemahiran urus stress jika ingin habiskan PhD dan Master

Ada yang berhenti pengajian bukan kerana tidak pandai, tapi kerana stress yang berlebihan!

Antara punca stress yang biasa ialah masalah kewangan, tiada idea, tidak serasi dengan supervisor dan kurang sokongan dari orang sekeliling.

Saya kongsi cara saya kurangkan stress semasa belajar Master & Ph.D.

Banyakkan berdoa
Tidur awal dan tidur yang cukup
Bangun awal pagi
Banyakkan berpuasa
Baca buku motivasi
Lihat video motivasi
Banyakkan membantu orang lain.

Yang paling penting, jangan bandingkan perjalanan Master/Ph.D kita dengan orang lain.

Ada orang mampu berkahwin semasa belajar. Ada orang mampu GOT. Ada orang mampu publish banyak Q1 dan Q2 journal. Keadaan mereka membenarkan mereka berbuat demikian. Fokus kepada keadaan kita dan buat yang terbaik mengikut kemampuan kita.

Faktor-faktor yang mempengaruhi cepat atau lambat habis Master dan PhD

Ada dua jenis faktor. Yang pertama, yang kita boleh kawal. Contohnya, berapa banyak yang kita tulis dalam sehari. Berapa kali kita berdiskusi dengan SV. Berapa kali kita lari dari SV. Berapa bengkel kita pergi dan sebagainya. Faktor yang tuan-tuan boleh kawal ni faktor yang patut di fokus jika nak habis secepat mungkin. Jika tersasar, tuan-tuan perlu rasa kecewa dan murung seketika.

Faktor yang kedua ialah yang kita tak boleh kawal. Contohnya ditimpa penyakit, SV lari, tempoh tunggu viva dan siapa examiner viva. Jika berlaku perkara tak diingini, tuan-tuan perlu banyakkan bersabar dan cari alternatif. Contohnya, jika tempoh menunggu viva terlalu lama, cuba fokus untuk mencari kerja dahulu. Jika SV lari, kejar. Jika tak dapat, cari SV lain atau tambah cawangan baru (co-sv)

=======================================================================================================================

Jika anda berminat untuk baca tentang Cabaran Buat Master Ph.D. Dalam Negara, boleh baca di sini.

Jika anda nak Tips Untuk Berjaya Temuduga (Interview) Pekerjaan Anda Mahu, boleh baca di sini.

Jika anda nak tips-tips yang berterusan di Telegram, sertai channel telegram saya di bawah:

t.me/TipsDrHariz

Jika berminat untuk menyambung Master (bidang Artificial Intelligence, Data Mining atau IT) di bawah seliaan saya, boleh hubungi saya di sini:

Contact

63c67498ce3c806483aa4d2a2b785381

6 thoughts on “Perkara Anda Perlu Tahu Jika Ingin Sambung Master dan PhD

 • Semua betul. Saya antara yang meredah journey ambil master. Drag sampai 3 tahun. Berjaya siapkan kajian, cemerlang, tulis buku semua tapi tak ada hala tujuan yang sebenar. Akhirnya, seperti yang dikejar tak dapat dan yang dikendong berciciran.

  1. Hebat Tu IRA. Tak semua orang buat seperti IRA. Fikir apa manfaat Yang boleh diberi kepada orang lain dengan ilmu IRA, insyaallah rezeki akan menyusul.

 • Assalamu’alaikum Dr. Terima kasih atas perkongsian. Sangat menarik. Saya merupakan pelajar separuh masa dan masih lagi menuntut di peringkat ijazah sarjana muda (tahun ketiga) dalam bidang sains kemasyarakatan (antropologi/sosiologi) di USM. Buat masa ni, saya hanya bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta dan memiliki kelulusan Diploma Kaunseling Islami dari USAS.

  Saya ada niat untuk sambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi selepas tamat degree nanti. Cuma saya keliru bidang mana yang patut saya tumpukan kerana saya memang minat kedua-dua bidang yang saya pelajari ni. Walaupun saya sedar mungkin agak terlalu awal untuk saya bertanya, tentang ni. Tapi keinginan untuk tahu apa persiapan, dsb, yang perlu saya pertimbangkan sebelum sambung pengajian ke peringkat seterusnya membuatkan saya sering tertanya-tanya.

  Hajat saya biarlah lepas tamat degree terus sambung master tanpa buang masa. Sebab tu dari sekarang saya sangat berkobar-kobar nak tahu tentang perkara ni. Harap Dr dapat bantu celikkan minda saya ni.

  Terima kasih Dr.

  1. Waalaikumsalam Siti Maimunah,

   Sangat baik niat Siti untuk sambung belajar diperingkat lebih tinggi. Siti juga sedang bekerja buat masa ni. Sangat bagus. Sebelum sambung belajar nanti, Siti perlu consider perkara ini. Di antara dua bidang tersebut, bidang mana yang ada peluang pekerjaan dan lebih diperlukan oleh masyarakat pada masa kini dan masa akan datang? Sebaik-sebaik ilmu dan manusia itu yang memberi manfaat. Rugi jika Siti sambung belajar bidang yang tidak dapat beri manfaat yang besar kepada diri sendiri dan masyarakat. Jadi Siti pilih bidang ilmu mengikut keperluan dan permintaan (demand).

   Untuk persediaan, Siti perlu bersedia dari segi kewangan dan tujuan yang kuat dan jelas untuk sambung belajar. Kerana nanti kedua-kedua ini sangat penting untuk pastikan Siti dapat habiskan belajar nanti. Pertama, duit. Kedua, motivasi.

   Harap membantu Siti. All the best. Inshaallah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *